Γεωργία Αεράκη: ένα σφύριγμα από την Κρήτη

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζουμε την εικαστικό Γεωργία Αεράκη.

Ο κύριος λόγος που ήρθα «κοντά» στο «Whistle» και θέλησα να γίνω μέλος της ομάδας αυτής ήταν ότι με μαγνήτισε η ιδέα προώθησης της ταινίας, μέσω της χρησιμοποίησης πολλαπλών ειδών τέχνης.

Εκτός από το ότι αυτό το βρήκα πρωτότυπο και πρωτοποριακό, ένιωσα ότι ταυτίζεται απόλυτα και με τον δικό μου τρόπο έκφρασης. Άλλωστε, μέσα από αρκετά έργα μου φαίνεται η τάση σκηνικής/θεατρικής αναπαράστασης, ενώ μέσα από τον τρόπο που προωθώ τη δουλεία μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται η αγάπη μου για τη χρήση πολυμέσων (mixedmedia/multimedia).

Το «Whistle» για μένα ήταν μία ευκαιρία να γνωρίσει το ευρύ κοινό τη δουλεία μου σε Ελλάδα και εξωτερικό, ιντριγκάροντάς με λόγω της καινοτομίας του και της ταύτισης που η ίδια έχω με κινηματογραφικά, θεατρικά στοιχεία.  

Για να αρχίσω να ζωγραφίζω ένα έργο, «για να πέσω στη παγίδα της ζωγραφικής», πρέπει να «πιαστώ» από κάτι που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον.



Όταν υπάρχει συγκεκριμένο project, ξεκινάω με τη μελέτη όλων των στοιχείων που σχετίζονται με αυτό, βρίσκω τα χαρακτηριστικά που με ιντριγκάρουν και αρχίζω να χτίζω στο μυαλό μου ένα πάζλ ιδεών, μηνυμάτων, συνδυασμών, χρωμάτων, κτ λ. Όταν νιώσω ότι έχει ολοκληρωθεί σε θεωρητικό επίπεδο η σύλληψη της ιδέας, περνάω στην επόμενη φάση της δημιουργικής διαδικασίας που είναι η ανεύρεση των κατάλληλων υλικών, ακολουθούμενο από ένα πρώτο στάδιο πειραματισμού με αυτά.

Κάποιες φορές σχεδιάζω ολόκληρο το έργο εξ αρχής στο καμβά και κάποιες άλλες περνάω απ’ ευθείας στο χρώμα δίνοντας αυθόρμητα μέσω αυτού φιγούρες ή σχήματα τα οποία και ολοκληρώνω σταδιακά αφήνοντας την ανάγκη μου για έκφραση να με παρασύρει, χωρίς να γνωρίζω ακριβώς που θέλω να φτάσω. Όταν νιώσω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο, θεωρώ ότι το έργο μου έχει ολοκληρωθεί.

Βασικό μου μέλημα είναι τα έργα μου να έχουν κάτι από «εμένα», να δώσω αυτό που «είμαι» και έτσι να μπορώ να πείθω με αξιοπρέπεια για την ποιότητά τους. 




Επιρροές

Στα έργα μου προσπαθώ να μεταφέρω, μέσω της δεξιοτεχνίας των χεριών, αυτό που βλέπει το μυαλό και νιώθει η ψυχή μου. Υπάρχουν επιρροές από πολλούς ζωγράφους (Ελλάδας και εξωτερικού) κάτι που νομίζω ότι δεν μπορεί να διακριθεί, διότι αυτό βγαίνει υποσυνείδητα και προσαρμόζεται με βάση τα δικά μου ένστικτα και τις προσωπικές μου ανάγκες για έκφραση. Αντλώ έμπνευση από οτιδήποτε μπορεί να αγγίξει την ψυχή μου. Από ένα όμορφο τοπίο, ένα ποίημα, μία όμορφη εικόνα σε ένα περιοδικό, ένα τραγούδι, ακόμη και από σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις όπως είναι η StreetArt

Τάσεις

Στα έργα μου διακρίνεται η ανάγκη για προσωπική «έκφραση». Μου αρέσει η εσωτερική αναζήτηση και η απόδοση αυτού μέσω της ζωγραφικής. Τα έντονα χρώματα και οι επιθετικές φόρμες σε ορισμένα έργα δηλώνουν μια εξπρεσιονιστική τάση. Σε κάποια άλλα απλά προσπαθώ να περάσω ένα μήνυμα, μέσω μιας σύνθεσης στοιχείων πέρα από τη λογική, που με βρίσκουν σε απόλυτη ταύτιση με το αξιακά ζητούμενo του σουρεαλισμού.

Επίσης, στα έργα μου συχνά διακρίνεται η τάση «σκηνικής αναπαράστασης» με το στοιχείο της αφηγηματικής προσέγγισης, ως μέσο απόδοσης κάποιας ιστορίας/μηνύματος που θέλω να εκφράσω.




Τεχνικές

Οι σύνηθες τεχνικές που χρησιμοποιώ είναι εκείνη του ακρυλικού χρώματος και του χρώματος του λαδιού πάνω σε καμβά. Ορισμένες φορές θα δουλέψω πάνω σε χαρτί με μελάνι και κάποιες άλλες σε σύνθεση ζωγραφικής με κολάζ.

Στα έργα που δουλεύω με ακρυλικά χρώματα χρησιμοποιώ την τεχνική ιμπάστο (τεχνική που εφαρμόζεται πηχτή στρώση μπογιάς). Έτσι δίνω στα έργα μου μια τρισδιάστατη αίσθηση και ανάγλυφη υφή. Ανάλογα με τις ανάγκες του έργου κάνω τη πρόσμιξη των χρωμάτων απευθείας στο καμβά (πρόσμιξη νωπού σε νωπό), έχοντας όμως, ως συνήθη πρακτική, την πρόσμιξη στην παλέτα.
Με τα χρώματα της ελαιογραφίας συνήθως δουλεύω με τη παραδοσιακή μέθοδο, αυτή της διαστρωμάτωσης (τεχνική που εφαρμόζονται πολλές διαστρωματώσεις μπογιάς προκειμένου να επιτευχθούν διάφορα εφέ).

Υπάρχει η τάση να ανακαλύπτω συνδυασμούς υλικών γι’ αυτό στα έργα μου γίνεται χρήση διαφόρων υλικών, όπως φύλλα χρυσού, κερί, φύλλα ξύλου, επεξεργασμένο μπετό και πάστα κρακελέ κτλ. 

Όλα τα έργα που δημιούργησε η Γεωργία, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.


Η Γεωργία Αεράκη γεννήθηκε το 1976 στο Ηράκλειο Κρήτης. Προερχόμενη από οικογένεια ποικίλης καλλιτεχνικής δραστηριότητας η ζωγραφική ήρθε ως φυσική συνέχεια των βιωμάτων της. Μαθήτευσε για τέσσερα χρόνια στο ατελιέ του διεθνούς φήμης ζωγράφου Μπότη Θαλασσινού, όπου διδάχθηκε, μεταξύ άλλων, την τεχνική του παστέλ και τα ρεύματα του ιμπρεσιονισμού και του σουρεαλισμού.
   
Η ζωγραφική την ακολουθούσε πάντα στην ζωή της ως μέσο δημιουργικής έκφρασης, δυναμικής αναπαράστασης και ως το καταλληλότερο μέσο εξωτερίκευσης των ενστίκτων και πεποιθήσεων της.

Στα έργα της αποτυπώνονται, με έναν συνδυαστικό τρόπο, παραστάσεις τις καθημερινής ζωής, βιωματικές επόψεις και μνήμες που ανασύρονται από το προσωπικό υποσυνείδητο. Με έντονα χρώματα, με την βοήθεια φύλλων χρυσού, φωτίζεται μια πραγματικότητα του σύγχρονου ανθρώπου που προσπαθεί να αποδράσει σε κόσμους μαγικούς, αρμονίας έχοντας ως απώτερο σκοπό την μέθεξη με το Απόλυτο.

Βρείτε την Γεωργία στο FACEBOOK, INSTAGRAM, SAATCHI ART