Εύη Αμνιώτη: εκεί που η πραγματικότητα συναντά την υπερβατικότητα

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο η εικαστικός Εύη Αμνιώτη μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή της στην δημιουργική διαδικασία του "σφυρίγματος" και τα έργα που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό.

Γράφει η ίδια...
"Στα πλαίσια της συμμετοχής μου στην ταινία ΣΦΥΡΙΓΜΑ, θα ήθελα να αναφερθώ στο πρωτότυπο σενάριο και στην νουάρ απόδοση του, τις δύο παραμέτρους που αποτέλεσαν την πηγή της έμπνευσής μου."

"Αρχικά, μου κίνησε τo ενδιαφέρον τo γεγονός ότι όλα ξεκινούν μεσάνυχτα. Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο κυκλικά, και όχι γραμμικά. Τα βιώματά μας υπακούν σε ένα αέναο “τικ-τακ”. Όμως, από το “τικ” μέχρι να φτάσουμε στο “τακ” μεσολαβούν έντονα διακοπτικά του χρόνου γεγονότα. Τέτοια είναι τα “μεσάνυχτα”... γιατί με αυτόν τον όρο παρομοιάζονται όλες εκείνες οι στιγμές που συθέμελα κλόνισαν τον βίο ενός ανθρώπου και διέκοψαν την κυκλικότητα του χρόνου επιβάλλοντας μια τραγική, άγνωστη για τον άνθρωπο, νέα εξέλιξη και τροπή των πραγμάτων."

"Γέννημα της σκέψης μου αυτής αποτελούν τα δύο έργα μου με τίτλο “Το εκκρεμές, Vol 1” ,ελαιογραφία σε καμβά και “Το εκκρεμές, Vol 2” ,μελάνι σε χαρτί."



Επόμενο έργο μου, εμπνευσμένο από την ταινία, είναι “Ο Δαίμονας”, ελαιογραφία σε καμβά. Πρόκειται για έναν δαίμονα που μπορεί όλοι να κουβαλάμε μέσα μας. Ένας δαίμονας- πρωταγωνιστής, εχθρός του οποιουδήποτε θείου, ενάρετου και καλοκάγαθου υπάρχει στην ψυχή μας. Γιατί όλοι τον έχουμε “απελευθερώσει” κάποια στιγμή... τότε που απευθυνόμενοι σε κάποιον γνωστό μας, συγγενή ή φίλο, ξεστομίσαμε: “Δεν πρόκειται να σου μιλήσω ξανά”.


Όλα τα έργα που δημιούργησε η Εύη, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης. 

Η Εύη Αμνιώτη ζει και εργάζεται στη Βέροια. Σπούδασε  Μαθηματικά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην επιστήμη του Διαδικτύου και την Κρυπτογραφία. Παράλληλα με τους αριθμούς, τις πράξεις και την τάξη των Μαθηματικών ασχολείται με την ζωγραφική και την αγιογραφία, πειραματιζόμενη με χρώματα, υλικά και μελάνι, πάνω σε ξύλο και καμβάδες, μετουσιώνοντας τα συναισθήματα σε εικόνα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις καλλιτεχνών σε Ελλάδα και εξωτερικό και έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου. Δείγμα έργων της περιλαμβάνεται, επίσης, σε αντίστοιχο βιβλίο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Βρείτε την Εύη Αμνιώτη στο FACEBOOK.