Whistle Κοστούμια και Σκηνικά: Ερατώ Αραμπατζή

Ερατώ Αραμπατζή - Βοηθός Σκηνογράφου Ενδυματολόγου

Το κινηματογραφικό σύμπαν του “Σφυρίγματος” είναι αρκετά πολύπλοκο, καθώς η πραγματικότητα και η φαντασία αποδεικνύονται αυστηρώς αδιαχώριστες. Η πρόκληση για την υλοποίησή του ήταν μεγάλη, τόσο από σκηνογραφική όσο και από ενδυματολογική σκοπιά. Οι αναφορές στο παρελθόν και την παράδοση, η παρουσία εξωπραγματικών στοιχείων, η απειλή που συνοδεύει την πρωταγωνίστρια σαν χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο κινείται, έπρεπε όλα να ενσωματωθούν σε ένα αδιάσπαστο και ρεαλιστικό σύνολο.

Μας δόθηκε μεγάλη ελευθερία από το σκηνοθέτη της ταινίας για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινούμασταν.



Αρχικά, μίας και το σενάριο της ταινίας είναι εμπνευσμένο από μύθους και δεισιδαιμονίες του παρελθόντος, θελήσαμε τα κοστούμια, το μακιγιάζ και το περιβάλλον του σπιτιού της πρώτης σκηνής να είναι άχρονα.

Στην αρχική μας έρευνα ενσωματώσαμε στιλιστικά στοιχεία περασμένων δεκαετιών, και εμπνευστήκαμε σε μεγάλο βαθμό από τα B-movies και τα θρίλερ των τελών του ’70 και των αρχών του ’80. Ενδυματολογικά στοιχεία όπως το ζιβάγκο και τα γυαλιά του Πέτρου, το κλασικό κόψιμο της καπαρντίνας της Αίγλης παραπέμπουν εκεί.

Όλοι οι ηθοποιοί εμφανίστηκαν με ένα στυλ “προσγειωμένο”, κάτι που συνειδητά δεν θα αποσπούσε την προσοχή του θεατή και δεν θα παρέπεμπε σε mainstream και παροδικές τάσεις της εποχής.

Επιστρατεύσαμε μεγάλες δόσεις φαντασίας και δημιουργικότητας για να δώσουμε σάρκα και οστά στα “μυθικά πλάσματα” της ταινίας. Καθώς οι πόροι ήταν περιορισμένοι, επιδοθήκαμε με ενθουσιασμό σε χειροποίητες κατασκευές και πραγματοποιήσαμε επίπονη έρευνα για το πώς θα μπορέσουμε άμεσα και οικονομικά να προμηθευτούμε τα απαραίτητα υλικά. Βόλτες στα παλιατζίδικα της πόλης, επανάχρηση υπάρχοντος αποθέματος, ειδικές παραγγελίες μέσω intenet και πολύ δουλειά στο σκηνογραφικό μας εργαστήρι έφεραν το τελικό αποτέλεσμα.



Ειδικά για την ενσάρκωση του κακού- του βασικού μας αντιήρωα- στη ταινία, αφιερώθηκαν αμέτρητες εργατοώρες, καθώς όσο προχωρούσε η δουλειά τόσο αυξανόταν οι προσδοκίες μας για το τελικό αποτέλεσμα και η επιμονή στη λεπτομέρεια.

Η συμμετοχή ενός πεπειραμένου και αξιόλογου cast καθώς και η παρουσία της μοναδικής Σοφίας Φιλιππίδου στο project απαίτησαν τη μέγιστη προσπάθεια εκ μέρους μας.

Ήταν μία δουλειά που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε και να εξερευνήσουμε νέες μεθόδους. Η εθελοντική συμμετοχή και η σκληρή δουλειά όλων των μελών του συνεργείου και των ηθοποιών μας ενέπνευσε να κάνουμε και από πλευράς μας ότι καλύτερο μπορούσαμε για να πραγματοποιηθεί αυτό το κοινό όραμα.




Η Ερατώ Αραμπατζή γεννήθηκε στα Ιωάννινα και σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη. Από τα φοιτητικά της χρόνια συμμετέχει σε κινηματογραφικά πρότζεκτ και παρακολουθεί σχετικά σεμινάρια.

Μετά την αποφοίτηση της έχει ακολουθήσει το δρόμο του κινηματογράφου σαν βοηθός σκηνοθέτη, σκηνοθέτης, videographer, μοντέρ, animator, storyboard artist, ηχολήπτης, βοηθός σκηνογράφου, ενδυματολόγου και καλλιτεχνικού διευθυντή. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.