Νατάσα Χελίωτη: πλάθοντας το απόκοσμο

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο συναντούμε την ταλαντούχο εικαστικό/γλύπτρια, Naga Saki, κατά κόσμον Νατάσα Χελιώτη από την Ελλάδα.



Πως έμαθες για το προτζεκτ και γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις?
Στην καθημερινή μου αναζήτηση στο διαδίκτυο έπεσε το μάτι μου στο ανοιχτό κάλεσμα του Whistle. Συνέπεσε σε μία φάση που είχα στο μυαλό μου να ξεκινήσω κάποια καινούρια έργα. Το θεώρησα μία καλή ευκαιρία να δώσω ξανά ένα έναυσμα στην δημιουργική μου διαδικασία.

Τι ήταν αυτό που σε ιντρίγκαρε στο θέμα?
Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον να δουλεύω πάνω σε συγκεκριμένα concept και να μπορέσω να βγάλω το προσωπικό μου στοιχείο. Το να δουλέψω πάνω σε ένα κινηματογραφικό έργο με συγκεκριμένη ατμόσφαιρα και αισθητική και να προσπαθήσω να δέσω το έργο μου με αυτό, ήταν η πρόκλησή μου. 

Πως το δούλεψες μέσα στο μυαλό σου.
Αφότου μελέτησα το υλικό που έλαβα. Ήθελα να δώσω με ένα ρεαλιστικό τρόπο μία απόκοσμη ατμόσφαιρα.



Διαδικασία.
Το δούλεψα πολύ μέσα στο κεφάλι μου κι αυτή η διαδικασία είναι η πιο χρονοβόρα. Μου αρέσει η αμεσότητα και θέλω να είναι το έργο ευανάγνωστο χωρίς να χάνει όμως και την μαγεία του.

Τεχνική.
Το δούλεψα αρχικά στον πηλό και μετά έκανα το καλούπι του. Τότε ήταν η στιγμή να επιλέξω το υλικό που θα αναδείκνυε πιο πολύ το έργο και θα δημιουργούσε την κατάλληλη αίσθηση. Χρησιμοποίησα πολυμορφικό πλαστικό σε λευκό χρώμα που έχει μια διαφάνεια και του δίνει ένα μνημειακό χαρακτήρα.

Η ιδέα της συνεργασίας. Πολλές μορφές τέχνης, πολλές κουλτούρες, συμμετοχές από όλο τον κόσμο, μια κοινή ιστορία.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να δεις μία ποικιλομορφία σε έργα τα οποία είναι όλα επηρεασμένα από το ίδιο θέμα. Να δεις πως το αντιμετωπίζει ο κάθε καλλιτέχνης και πως επηρεάζεται και από την δική του κουλτούρα.



Πιστεύεις στις δεισιδαιμονίες?
Δεν θα έλεγα πως πιστεύω στις δεισιδαιμονίες αλλά σίγουρα απολαμβάνω τις ιστορίες που είναι βασισμένες σε αυτές.

Μερικά λόγια για το έργο σου και πως αυτό σχετίζεται με την γενικότερη ιδέα της ιστορίας.
Αυτό το έργο εστιάζεται στην απώλεια της φωνής, μία έννοια που θίγεται και στο Whistle. Θεωρώ συγκλονιστική την απώλεια της φωνής που είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα έκφρασης. Γι αυτό και ήθελα να το αποδώσω αυτό μέσα από το έργο μου.



Η Naga Saki (Νατάσα Χελιώτη) είναι Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και Απόφοιτος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές έκθεσης και έχει κάνει μία ατομική έκθεση με τίτλο "One is all and all is One" 2015. Εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας, διδάσκει σχέδιο και γλυπτική και ασχολείται και με το σχέδιο μόδας. Της αρέσει να εκφράζεται δημιουργικά με πληθώρα εικαστικών και εφαρμοσμένων μέσων. Η καλλιτεχνική της δουλειά εστιάζεται στον άνθρωπό, στην μονάδα και το σύνολο.

Βρείτε την NagaSaki στο INSTAGRAM, FACEBOOK