Radosveta Zhelyazkova: μια περιπέτεια, μια ευκαιρία να δουλέψουμε μαζί

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο συναντούμε την εικαστικό, Radosveta Zhelyazkova, από την Βουλγαρία.



Γιατί αποφάσισες να πάρεις μέρος στο ΣΦΥΡΙΓΜΑ?
Πήρα μέρος γιατί ερωτεύτηκα την ιδέα της συλλογικής αφήγησης! Πιστεύω πως όλη η προσέγγιση είναι εξαιρετική και ιδιαιτέρα πρωτότυπη. Με έχει εντυπωσιάσει η ιδέα, του πως μια ταινία μπορεί να εμπνεύσει τόσους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Καλλιτέχνες που δουλεύουν πάνω στο ίδιο θέμα αλλά κάθε ένας από την δική του προοπτική. Για εμάς, τους δημιουργούς, το ΣΦΥΡΙΓΜΑ δεν απλά μια ταινία. Είναι μια εμπειρία, μια έμπνευση, μια περιπέτεια και μια ευκαιρία να δουλέψουμε όλοι μαζί. Αυτό το πρότζεκτ με συγκινεί και με ενθουσιάζει!

Τι σε ιντρίγκαρε?
Με ιντρίγκαρε το γεγονός ότι θα ζωγράφιζα πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα, με το όποιο δεν είχα καταπιαστεί ποτέ πριν. Συνήθως ο καμβάς μου στηρίζεται πάνω στην δική μου φαντασία, παραστάσεις, ιστορίες που βιώνω, τις σκέψεις μου και τα συναισθήματα μου. Με το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, μου δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσω έργα βασισμένα πάνω σε ένα "σενάριο". Επιπλέον αγάπησα την ιδία την ιστορία. Οι σκηνές είναι αινιγματικές και μυστηριακές. Η ατμόσφαιρα της τελευταίας σκηνής δημιουργεί ένα μυστήριο, που κάθε θεατής θα νιώσει σαν να καταδιώκεται από μια αόρατη δύναμη. Αυτό προσπάθησα να αποδώσω και μέσα από τα έργα μου.


Ποια ήταν η μέθοδος εργασίας σου?
Δημιούργησα τρία διαφορετικά έργα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα για το κάθε ένα, πάνω σε επιλεγμένες σκηνές τις ταινίας. Σκηνές που είχαν την μεγαλύτερη επίδραση πάνω μου. Το πρώτο έργο παρουσιάζει μια νυχτερινή αστική σκηνή, μια μαγική ατμόσφαιρα. Δημιούργησα μια σκηνή γεμάτη μυστήριο, σκοτάδι και θολές φιγούρες. Το δεύτερο έργο είναι σουρεαλιστικό. Χρησιμοποιώντας λαδιά πάνω σε καμβά και έντονα χρώμα με αντίθεση. Στόχος να γίνει το "αφύλαχτο" του πρότζεκτ! Το τρίτο έργο παρουσιάζει έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες της ταινίας. Ο λόγος που δημιούργησα μια συλλογή τριών έργων είναι γιατί θέλω αυτή η έκθεση να είναι όσο το δυνατόν πιο πρωτότυπη και διαφορετική, γεμάτη αντιθέσεις.

Οι καλλιτεχνικές επιρροές, το στυλ σου?
Είμαι μια καλλιτέχνιδα που εμπνέετε σχεδόν από τα πάντα. Το περιβάλλον μου, η οικογένεια μου, ιστορίες άλλων δημιουργών, η κοινωνία σαν σύνολο, όλα αποτελούν πηγή έμπνευσης. Θεωρώ πως ότι βιώνω επηρεάζει την τέχνη μου με τον ένα η άλλο τρόπο. Αγαπώ πολύ τις παραδοσιακές εκφράσεις με τις άπλες αλλά πολύ γοητευτικές και πολύχρωμες γραμμές τους. Την ιδία στιγμή με γοητεύουν πολύ και οι σκηνές μυστήριου και φαντασίας.



Πιστεύεις στις δεισιδαιμονίες?

Η αλήθεια είναι πως όχι. Πιστεύω στον εαυτό μου και στο τι μπορώ να κάνω ώστε να κάνω τους ανθρώπους χαρούμενους.



Τι θα ήθελες να δει ο κόσμος στα έργα σου?
Θα ήθελα όλοι οι θεατές να νιώσουν την ατμόσφαιρα και να ζήσουν την ιστορία μέσα από τα έργα μας. Όχι μονό τα δικά μου. Όλων των καλλιτεχνών.

Ποια η άποψη σου για την ιδέα της συλλογικής αφήγησης?
Θεωρώ πως η προσέγγιση του σφυρίγματος πάνω στο θέμα, είναι πρότυπη. Η ιδέα της συλλογικής αφήγησης ενός θέματος έχει την δυνατότητα να τραβήξει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών στην έκθεση. Και δεν εννοώ αποκλειστικά ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη ή το σινεμά, αλλά ενός ευρύτερου κοινού με τελείως διαφορετικά ενδιαφέροντα. Και αυτό, γιατί το πρότζεκτ συνδυάζει πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης. Επιπλέον πιστεύω πως από την στιγμή που το ΣΦΥΡΙΓΜΑ είναι ένα διεθνές πρότζεκτ, πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα ενδιαφερθούν για αυτό.

Γιατί να υποστηρίξει το κοινό αυτό το πρότζεκτ? Γιατί να έρθει στη έκθεση?
Διεθνή πρότζεκτ σαν το ΣΦΥΡΙΓΜΑ ελκύουν κοινό από πολλές χώρες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για το σινεμά, το είδος του θρίλερ, της φαντασίας αλλά και της τέχνης γενικότερα, θα πρέπει να επισπευτεί την έκθεση, γιατί αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να μάθει πολλά από όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό. Μια εσωτερική ματιά στην συλλογική δημιουργικότητα!


Όλα τα έργα που δημιούργησε η Radosveta, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.

Η Radosveta αποτυπώνει την διακριτική και φυσική ομορφιά των αγροτικών τοπίων και την ιδία στιγμή την κρύα και μαγική ατμόσφαιρα των πόλεων. Ζωγραφίζει με λαδιά σε καμβάδες και τα έργα της χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα με τα οποία δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Μερικές από τις προσωπικές της εκθέσεις περιλαμβάνουν αυτές των Art Gallery στη Σόφια της Βουλγαρίας, Caelumn Gallery στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και Flyer art gallery στη Ρώμη της Ιταλίας.

Βρείτε την Radosveta Zhelyazkova στο FACEBOOK, WEBSITE, INSTAGRAM