Asna Mubashra: δίνοντας μορφή στον χρόνο

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο συναντούμε την εικαστικό, Asna Mubashra, από το Πακιστάν.



Γιατί αποφάσεις να συμμετάσχεις στο πρότζεκτ?
Η δημιουργία μια παγκόσμιας πλατφόρμας με σκοπό την συλλογική έκφραση, πάνω στο ίδιο θέμα, είναι για μένα κάτι το μοναδικό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία και σίγουρα αυτό τράβηξε την προσοχή μου.

Τι σε ιντρίγκαρε?
Το γεγονός ότι υπάρχουν μύθοι και ιστορίες που παραμένουν αναλλοίωτες στους αιώνες. Επίσης είναι παρούσες σε πολλές κουλτούρες στον κόσμο. Αυτά είναι τα χαρακτηρίστηκα που με ιντρίγκαραν περισσότερο.



Που δούλεψες πάνω στο θέμα?
Άντλησα έμπνευση από το υλικό που μου πάριε η παράγωγη του "σφυρίγματος". Ο τρόπος με τον οποίο ειπώθηκε αρχικά η ιστορία μου κέντρισε το ενδιαφέρον και την φαντασία. Στοιχειά όπως η νύχτα, το σκοτάδι, η εγκατάλειψη και ο χρόνος ήταν κομμάτια στα όποια εστίασα. Χρησιμοποίησα πολλά σπειροειδή μοτίβα, σφαίρες και κύκλους, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο τον χρόνο στις διαφορές διαστάσεις του.

Επιρροές, τάσεις?
Αποφάσισα να δημιουργήσω ένα αφηρημένο έργο το οποίο σχετίζεται με την αυθεντική ιστορία μέσα από την χρήση συμβολισμών, μέσω μορφών και χρωμάτων.

Πιστεύεις στις δεισιδαιμονίες?
Ζώντας σε μια εποχή, η όποια οδηγείται από την τεχνολογία, μένει πολύ λίγος χώρος για να πιστεύει κάνεις στις δεισιδαιμονίες. Παρολαυτά βρίσκω τις ιστορίες αυτές διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες, δεν πιστεύω σε αυτές.



Τι θα ήθελες να επικοινωνήσεις με το έργο σου?
Αυτό που επιδιώκω είναι να ερεθίσω οπτικά τον θεατή. Να τον καλέσω να γίνει μέρος της ιστορίας. Να την βιώσει. Να νιώσει την επίδραση του χρόνου πάνω του, σαν να βίωνε ο ίδιος μια κατάσταση, σαν αυτή της ιστορίας.

Ο συλλογικός χαρακτήρας του "σφυρίγματος"
Σαν μαθητής αλλά και δάσκαλος τέχνης, πιστεύω πολύ στην έκφραση μέσα από την τέχνη και στις προοπτικές αυτής της δυνατότητας. Αγάπησα ιδιαίτερα την ιδέα της συλλογικής διήγησης μιας ιστορίας. Κάτι που έφερε κοντά καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Πολλές και διαφορετικές δημιουργικές εκφράσεις, που γεννήθηκαν από μια και μονό ιστορία. Είναι μια δυνατή εμπειρία!

Γιατί να υποστηρίξει κάποιος την προσπάθεια?
Πολύ απλά για να βιώσει από πρώτο χέρι την δουλεία καλλιτεχνών, από όλα τα επίπεδα της ζωής, σε ένα πρότζεκτ που έχει πολλά να πει. Με την υποστήριξη το κοινό θα βοηθήσει επίσης να αναπτυχθούν παρόμοιες ιδέες και παρουσιάσεις και στο μέλλον.

Όλα τα έργα που δημιούργησε η Άσνα, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.

Βρείτε την Asna στο FACEBOOK.