Ελένη Κεσίσογλου: ποιός δεν αγαπά τα παραμύθια;

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο συναντούμε την ταλαντούχο εικαστικό, Ελένη Κεσίσογλου.



Πως έμαθες για το πρότζεκτ και γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις?
Έμαθα για το πρότζεκτ μέσω facebook. Αποφάσισα να συμμετάσχω θεωρώντας το μια νέα πρόκληση για μένα.

Τι ήταν αυτό που σε ιντρίγκαρε στο θέμα?
Το γεγονός ότι αφορά σε φόβο για το υπερφυσικό. Έχω δουλέψει κάτι ανάλογο στο Λέχοβο.

Πως το δούλεψες μέσα στο μυαλό σου?
Επικεντρώθηκα στην έννοια του σφυρίγματος. Εμβάθυνα, ανέλυσα, και υλοποίησα.



Τι διαδικασία ακολούθησες?
Αποφάσισα για τα υλικά που χρησιμοποίησα, έγραψα , εκφράστηκα εικαστικά και όλα μαζί τα συνέθεσα ως ένα βιβλίο διαφορετικά ιδωμένο.

Επιρροές.
Εδώ και καιρό δουλεύω ψάχνοντας για να ανακαλύψω την προσωπική μου ταυτότητα. Προσπαθώ να μιλήσω με το δικό μου εκφραστικό λόγο.

Τάσεις.
Αrte povera

Τεχνική.
Μικτή τεχνική.

Τι θέλεις να πεις στο κοινό μέσα από το έργο σου.
Τα ποιήματα που έχω συμπεριλάβει θεωρώ ότι μιλούν για αυτό, που θέλω να πω. Η απόδοση του έργου σαν ένα ιδιαίτερο βιβλίο ήταν κάτι που με απασχόλησε.

To "σφύριγμα" ένα συλλογικό έργο.
Είμαι υποστηρίκτρια της συλλογικότητας και συνεργασίας στην τέχνη.



Γιατί να έρθει στην έκθεση κάποιος? Γιατί να υποστηρίξει?
Η τέχνη είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας, για να μιλήσουμε για αυτά που μας απασχολούν, ως κοινωνικά όντα. Ο εικαστικός λόγος προσφέρει τροφή για σκέψη και διάλογο. Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για να επικοινωνήσουμε ανοίγοντας νέους ορίζοντες . 

Πιστεύεις στις δεισιδαιμονίες?
Θεωρώ ότι πάντα ο άνθρωπος ζει το δικό του παραμύθι. Όντας μια μικρή μονάδα ύπαρξης σε ένα απέραντο σύμπαν χρησιμοποιεί τη φαντασία, για να μπορέσει να υπάρξει και να εξορκίσει τους προσωπικούς της δαίμονες. Άλλωστε ποιος δεν αγαπάει τα παραμύθια, όπως κι αν αυτά ερμηνεύονται. Διανθίζουμε τη ζωή μας για να μη γίνεται αδιάφορη. 


Όλα τα έργα που δημιούργησε η Ελένη, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.

H Ελένη Κεσίσογλου είναι απόφοιτος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας . Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και συνεργατικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ασχολείται κυρίως με τη δημιουργία projects μέσω των οποίων καλεί άτομα με διαφορετικό ή μη γνωστικό αντικείμενο να συνεργαστούν στην εκάστοτε ιδέα. Projects: ‘’Γυναίκα Κηρήθρα’’ (Φλώρινα), ‘’Βεγορίτιδα (Ο παλιός)’’ (Άγιος Παντελεήμονας Αμύνταιου), ‘’ Μάνα Γη και Άμπελος’’ (Αμύνταιο), ‘’Puzzle : ΣΜΥΡΝΗ (Χίος-Σμύρνη), ‘’Οδοιπορικό στο Λέχοβο της φύσης , της παράδοσης, της πέτρας’’ (Λέχοβο), ‘’Puzzle για τη Ειρήνη’’( Project σε εξέλιξη), ‘’Μηχανισμός Αντικυθήρων’’ (Αντικύθηρα-Σύμη), ‘’Το πλέον ολοκληρωμένο έργο τέχνης’’ (Κοζάνη) 

Βρείτε την Ελένη Κεσίσογλου στο FACEBOOK, WEBSITE