Άγγελος Μεργές: εκφράζοντας όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας! 

Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργεί το σινεμά! Σε αυτό το άρθρο μια μίνι συνέντευξη με τον ταλαντούχο εικαστικό, Άγγελο Μεργέ.



Πως έμαθες για το πρότζεκτ και γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις;
Μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ. Το όλο εγχείρημα μου φάνηκε ενδιαφέρον απ’ την πρώτη στιγμή.

Τι ήταν αυτό που σε ιντρίγκαρε στο θέμα;
Θεωρώ τον εαυτό μου σινεφίλ. Ο κινηματογράφος και οι ταινίες μικρού μήκους πάντα με ενθουσίαζαν. Η θεματική, το αρχέτυπο στοιχείο στον σύγχρονο κόσμο και το περιεχόμενο από πλάνα της μεγαλούπολης αποδοσμένα όμως σε ένα μεταφυσικό πλαίσιο ήταν αυτό που με κέρδισε. Αλλωστε νομίζω πως εκπέμπει μία ατμόσφαιρα Νικολαΐδη...

Πως το δούλεψες μέσα στο μυαλό σου;
Σε περιπτώσεις όπως αυτή, όπου καλούμαι να φτιάξω ένα έργο βασισμένο σε κάτι συγκεκριμένο, η ιδέες μου εμφανίζονται αυθόρμητα χωρίς ιδιαίτερη ανάλυση.



Τι διαδικασία ακολούθησες;
Ζωγραφίζω πάντα χρησιμοποιώντας ψηφιακές εικόνες, σπανίως εκ του φυσικού. Κατά την αρχή της διαδικασίας επέλεξα ένα καρέ από το film. Η αίσθηση κίνησης όπως επίσης και ο λόγος διαστάσεων του έργο (στην κινηματογραφική αναλογία 16:9) λειτουργούν ως αναφορές στην αισθητική του κινηματογράφου.

Επιρροές.
Παρόλο που ο τομέας μου είναι η ζωγραφική, ο κινηματογράφος μου έχει ασκήσει έμμεσα εξίσου μεγάλη επιρροή. Η ποιητική του Tarkovsky, τα βαριά γερμανικά πλάνα του Haneke, ο τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων στα Ντοκιμαντέρ του Herzog είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις στοιχείων τα οποία συνεχίζουν να με συγκινούν μέχρι σήμερα.



Τάσεις.
Ο κινηματογράφος τα τελευταία 30 χρόνια, έχει επηρεάσει έντονα τους εικαστικούς, κυρίως όσους ασχολούνται με την απόδοση εικόνας. Θεωρώ ότι ανήκω εν μέρη σε αυτή την κατηγορία καλλιτεχνών. Πλέον υπάρχουν πολλά ρεύματα ζωγραφικής, τα οποία προσεγγίζουν τα πράγματα με έναν τρόπο που πλησιάζει κατά πολύ τον κινηματογράφο.

Τεχνική.
Το μέσο που χρησιμοποιώ κατά κόρον είναι το λάδι σε καμβά. Για το έργο που παραθέτω χρησιμοποίησα μολύβι καθώς είναι ένα μέσο το οποίο προσωπικά με εξυπηρετεί καλύτερα στο να αποδώσω ένα αφηγηματικό θέμα.



Τι θέλεις να πεις στο κοινό μέσα από το έργο σου?
Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μεταφέρω μία ατμόσφαιρα, μία αίσθηση στον θεατή.
Η εικόνα αφηγείται την μεταίχμια στιγμή ενός ανθρώπου ο οποίος έρχεται σε επαφή με κάτι ανοίκειο και απροσδιόριστο, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια πρωτόγονους φόβους. Αυτό το ’’κάτι’’ βρίσκεται στην κρίση του θεατή στο να προσδιορίσει.Η ζωγραφική άλλωστε υπάρχει για να εκφράσει όσα δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια.

Το "σφύριγμα" ένα συλλογικό πρότζεκτ...
Σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι συγκεντρωθήκαμε καλλιτέχνες διαφορετικής κουλτούρας για να αντιμετωπίσουμε ένα κοινό θέμα. Μου αρέσει πάρα πολύ το ότι έχετε ανεβάσει βίντεο της διαδικασίας παραγωγής σκηνικών και ενδυμάτων που εξυπηρετούν το film. Το βρίσκω πολύ όμορφο να βλέπω εικαστικούς διαφόρων ειδικοτήτων να δουλεύουν με ενθουσιασμό, για ένα κοινό σκοπό.

Γιατί να έρθει στην έκθεση κάποιος?
Γιατί η δουλειά των καλλιτεχνών προσεγγίζει πολλές πλευρές της τέχνης όπως επίσης ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια έκθεση, απαλλαγμένη από την αγορά και τις σκοπιμότητες.


Όλα τα έργα που δημιούργησε ο Άγγελος, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.

Ο Άγγελος Μεργές γεννήθηκε στη Χίο. Το 2007 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα λόγω σπουδών ως Πολιτικός Μηχανικός και το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Καλών Τεχνών. Ζωγραφίζει από μικρή ηλικία και η ζωγραφική ποτέ δεν έπαψε να τον συγκινεί. Το έργο του έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, ασχολείται με υπαρξιακά ζητήματα και επικεντρώνεται στην ιστορία και εξέλιξη της ανθρωπότητας, θίγοντας σύγχρονες κοσμικές αντιλήψεις.

Βρείτε τον Άγγελο Μεργέ στο INSTAGRAM, FACEBOOK, BEHANCE