Eva Merendes: κοιτάζοντας τους δαίμονές μας στα μάτια

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο η εικαστικός Eva Merendes μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή της στην δημιουργική διαδικασία του "σφυρίγματος" και τα έργα που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό.



Πως έμαθες για το πρότζεκτ και γιατί αποφάσισες να συμμετέχεις?
Έμαθα για το προτζεκτ τυχαία μέσα από το ανοιχτό κάλεσμα της δημιουργικής ομάδας στο Facebook. Αν και δεν πιστεύω στις δυσειδεμονιες αμέσως η ιδέα του να συμμετάσχω σε ένα προτζεκτ, που άνθρωποι από όλο τον κόσμο καλούνται να δημιουργήσουν ελευθέρα έχοντας σαν βάση μια ελληνική δεισιδαιμονία, ήταν πολύ δελεαστική.

Τι ήταν αυτό που σε ιντρίγκαρε στο θέμα?
Παρά το ότι συνήθως δημιουργώ ελευθέρα αντλώντας υλικό μέσα από τα δικά μου προσωπικά βιώματα, μέσω αυτού του πρότζεκτ είχα την ευκαιρία να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω συνήθως. Αυτό που με ιντρίγκαρε περισσότερο ήταν ότι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, άσχετα με το αν έχουν κάποιο καλλιτεχνικό background ή όχι, εισέρχονται σε μια δημιουργική διαδικασία από κοινού. Με κάποιο τρόπο δίνουν τις δίκες τους ερμηνείες σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται τη συγκεκριμένη δεισιδαιμονία που η ταινία πραγματεύεται και παίρνουν μέρος σε έναν άτυπο καλλιτεχνικό διάλογο.



Πως το δούλεψες μέσα στο μυαλό σου και τι διαδικασία ακολούθησες?
Η διαδικασία δημιουργίας για μένα ξεκίνησε προσπαθώντας να κοντρολάρω την πληθώρα χαοτικών σκέψεων μέσα στο κεφάλι μου. Διάβασα σχετικά με το τι εστί δεισιδαιμονία και εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί με έναν μαγικό τρόπο έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς. Αφού τέλειωσε αυτό το κομμάτι της έρευνας και είδα το υλικό της ταινίας για να πάρω μια ιδέα για το πως οι συντελεστές πραγματεύτηκαν την ιδέα του Σφυρίγματος τη νύχτα, για καιρό συνειδητά δεν μπήκα στη διαδικασία να σκεφτώ το τι εγώ θα δημιουργήσω. Είναι ίσως αυτός ο χρόνος που απαιτείται για να ζυμωθεί η ιδέα μέσα στο μυαλό μου. Μετά από μερικές εβδομάδες ξεκίνησα να φτιάχνω κάποια προσχέδια και να πειραματίζομαι με διαφορά υλικά ώστε να δω ποια θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα αυτή τη μυστικιστική, μαύρη και ίσως τρομακτική θα έλεγα αίσθηση που αφήνει η όλη ιδέα της ταινίας. Ύστερα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες αποφάσισα να δουλέψω με μολύβια, καθώς απέδιδαν καλύτερα τη σκοτεινή διάθεση που ήθελα να δώσω στα έργα μου. Ακόμα ο ήχος που άφηναν τα μολύβια στο χαρτί μαγνήτιζαν τις αισθήσεις μου και μπορούσα να βυθιστώ περισσότερο στη διαδικασία δημιουργίας. 



Τι θέλεις να πεις στο κοινό μέσα από το έργο σου?
Μέσα από τα έργα μου ήθελα να καλέσω τους θεατές σε μια διαδικασία σκέψης αναφορικά με τους δικούς τους φόβους, δεισιδαιμονίες και τρόπο που δρουν και αντιδρούν. Είναι ένα κάλεσμα ώστε να κοιτάξουμε μέσα μας. Να κοιτάξουμε στα ματιά τους δαίμονες μας και να τους αντιμετωπίσουμε ή να προσπαθήσουμε να συμφιλιωθούμε με αυτούς.

Γιατί να έρθει στην έκθεση κάποιος?
Πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να έρθουν στην έκθεση καθώς το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει με τη σειρά του σε αυτό το πρωτοποριακό πρότζεκτ οπού καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, με διαφορετικές κουλτούρες, επιρροές, αντιλήψεις και εικαστικές προσεγγίσεις δούλεψαν πάνω σε μια κοινή ιστορία. Επίσης, είναι εντυπωσιακό πως η ιδέα του ΣΦΥΡΙΓΜΑΤΟΣ πήρε ζωή και έφτασε στην τελική του ευθεία με τους συντελεστές να συμμετέχουν εθελοντικά. Θεωρώ ότι είναι ένα σπουδαίο εγχείρημα οπού άτομα από όλες τις μορφές τέχνης από κοινού συνεργάστηκαν χωρίς κανένας να εγκλωβίσει την δημιουργικότητα του και το ελεύθερο πνεύμα του. 



Όλα τα έργα που δημιούργησε η Εύα, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.

Η Εva Merendes είναι εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια και εικαστικός γεννημένη στην Ελλάδα που τα τελευταία δυο χρονιά ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Το 2015 αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και το 2018 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της πάνω στην εικαστική ψυχοθεραπεία στο RoehamptonUniversity στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε κέντρο αποκατάστασης με ενήλικες με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Η ενασχόληση της με την τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της και της δουλειάς της. Χειρίζεται διαφορετικά 2D και 3D υλικά, όπωςpencils,inks, acrylics, watercolors,oil pastels,plaster και αλλά. H δουλεία της έχει κυρίως οργανικά και βιωματικά στοιχειά καθώς πραγματεύεται διαφορά εννοιολογικά πλαίσια της ανθρώπινης εμπειρίας. Υπογράφει τα έργα της χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό όνομα Eva Merendes και έχει συμμετάσχει σε τρεις ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο.

Βρείτε την Eva Merendes στο INSTAGRAM, FACEBOOK