Βίκτωρ Μελίστας: Δημιουργώντας με μια αναζωογονοτική ελευθερία

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο μια μίνι συνέντευξη με τον ταλαντούχο illustrator, Βίκτωρ Μελίστα.



Τι ήταν αυτό που σε ιντρίγκαρε; 
Πάντα μου άρεσαν οι ιστορίες από τη λαογραφία, τα παραμύθια και τα θρίλερ. Πρόσφατα συζητούσα με μια καλή φίλη πως οι σκηνοθέτες στην Ελλάδα δεν εκμεταλλεύονται αυτό το υλικό όπως κάνουν πολλοί σκηνοθέτες στο εξωτερικό. Έτσι, το θέμα της ταινίας ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. 

Γιατί αποφάσισες να συμμετάσχεις στο πρότζεκτ;
Πέραν της ενδιαφέρουσας για μένα θεματολογίας μου άρεσε το γεγονός πως δεν υπήρχε κάποια αισθητική γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθήσω. Έχοντας δουλέψει για χρόνια ως γραφίστας και εικονογράφος κι έχοντας να αντιμετωπίσω τις (πολλές φορές παράλογες) απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη αυτή η ελευθερία ήταν αναζωογονητική. 


Πως το δουλεύεις μέσα στο μυαλό σου; 
Προσπαθώ να το δουλεύω μέσα στο μυαλό μου όσο το δυνατόν λιγότερο γιατί έχω την τάση να υπεραναλύω τα πράγματα με αποτέλεσμα να χάνομαι και στο τέλος να μην κάνω τίποτα. Κοιτάζω λίγο το υλικό που έχω, περιμένω μια-δυο μέρες να περάσουν χωρίς να το σκέφτομαι συνειδητά και στη συνέχεια απλά ξεκινάω να δουλεύω. Αρχίζω δουλεύοντας δύο τρεις εικόνες παράλληλα και η κάθε μία εικόνα με οδηγεί στο πώς πρέπει να κινηθώ στις άλλες.

Τι διαδικασία ακολουθείς;
Φυσικά αρχικά αντλώ έμπνευση από το υλικό και τη θεματολογία που έχω και στη συνέχεια ξεκινάω τις δοκιμές βαδίζοντας λίγο στα τυφλά. Από κει και πέρα αφήνω την ίδια τη διαδικασία της εικονογράφησης να με οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα προσπαθώντας να μην πιέζω τα πράγματα. 
Επιρροές;
Πάντα έχω επιρροές. Απλά συνήθως τις καταλαβαίνω μετά από καιρό. Μόνο ξαναβλέποντας κάτι που έχω κάνει μετά από μήνες μπορώ να καταλάβω ποια ήταν η επιρροή μου. 

Τάσεις;
Όπως και οι επιρροές έτσι και οι τάσεις είναι πολλές. Απλά προσπαθώ να τις ελέγξω ούτως ώστε να υπάρχει μια ομοιογένεια στο τελικό αποτέλεσμα και να εκφράζουν οι παραγόμενες εικόνες τη θεματολογία. Επίσης συνηθίζω να χρησιμοποιώ κάποια στοιχεία τυπογραφίας. 

Τεχνικές;
Συνήθως μου αρέσει να συνδυάζω πράγματα που κάνω στο χέρι με επεξεργασία στον υπολογιστή. Κολλάζ, ακουαρέλλες, photoshop.

Τι θέλεις να βγάλεις/πεις μέσα από τα έργα σου;
Αυτό που θα ήθελα είναι όταν δει κάποιος αυτές τις εικόνες να ενδιαφερθεί για την ταινία. Αν τον ιντριγκάρουν για να την ψάξει και να τη δει θα νιώθω πως ότι κι αν ήθελα να βγάλω και να πω βγήκε και ειπώθηκε σωστά. 

Όλα τα έργα που δημιούργησε ο Βίκτωρας, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.


Ο Βίκτωρ Μελίστας γεννήθηκε στην Ισπανία και ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει σούπερ ήρωας. Γιαυτό και βάζει αράχνες στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά αυτές δεν τον τσιμπάνε ποτέ! Είναι απόφοιτος του τμήματος Καλών Τεχνών Αθηνών και εργάζεται σαν γραφίστας, illustrator και μπάρμαν. 

Βρείτε τον Βίκτωρ στο FACEBOOK, INSTAGRAM, WEBSITE, PINTEREST