Shreya Suraj: η στιγμή που όλα πάνε στραβά...

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο μια μίνι συνέντευξη με την ταλαντούχα ζωγράφο  Shreya Suraj, από την Ινδία!


Λεπτομέρεια έργου εμπνευσμένο από την ταινία (δεξιά η μέθοδος Zentangle)



Πως έμαθες για το ΣΦΥΡΙΓΜΑ και το πρότζεκτ;
Έμαθα για το ΣΦΥΡΙΓΜΑ μέσα από το γκρουπ που διαχειρίζομαι στο facebook. H παράγωγη της ταινίας ανέβασε ένα ανοιχτό κάλεσμα, στο οποίο ζητούσε από καλλιτέχνες να συμμετάσχουν. Βρήκα την ιδέα ενδιαφέρουσα και αποφάσισα να γράψω ένα email στον σκηνοθέτη και να ζητήσω περισσότερες λεπτομερές σχετικά με αυτό.

Τι ήταν αυτό που σε ιντρίγκαρε?
Η κεντρική ιστορία πίσω από το ΣΦΥΡΙΓΜΑ διαδραματίζεται γύρω από δεισιδαιμονίες και τυφλά πιστεύω. Πιστεύω και αντιλήψεις που οι άνθρωποι γνωρίζουν και ακολούθου από την εποχή των παππούδων τους. Πολλές από αυτές τις αντιλήψεις πλέον έχουν ξεχαστεί και απορριφθεί από εμάς. Την στιγμή όμως που κάτι πάει στραβά στις ζωές μας, τις ξαναφέρνουμε στο μυαλό μας, τις μνημονεύουμε και τις πιστεύουμε. Από την στιγμή που αυτή η ταινία ασχολείται με την λαϊκή Ελληνική μυθολογία, βρήκα την ιδέα της διερεύνησης του θέματος ενδιαφέρουσα και αποφάσισα να συμμετέχω.

Πως εμπνέεσαι?
Η έμπνευση μου έρχεται όπως μια σπίθα! Απλά μου έρχεται. Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία σχετικά με τις Τέχνες και με αυτό τον τρόπο να βρίσκω κίνητρο μέσα από τα έργα άλλων καλλιτεχνών. Είμαι αυτοδίδακτη ζωγράφος οπότε με βοηθά πολύ η αναφορά σε άλλους δημιουργούς, οι βασικές γραμμές και φιγούρες. Όταν όμως βρω την βασική γραμμή τότε ακολουθεί η ελεύθερη έκφραση. Συνήθως κρατώ τα έργα μου απλά και λιτά ώστε ακόμη και ένας απλός άνθρωπος, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στα εικαστικά, να μπορεί να τα καταλάβει και να τα εκτιμήσει.

Τι τεχνικές χρησιμοποιείς?
Όπως είπα είμαι αυτοδίδακτη. Χρησιμοποιώ πολύ χρώμα και μαύρο στυλό στα έργα μου. Η αγαπημένη μου τεχνική ονομάζεται "Zentangle". Πρόκειται για μια τεχνική στην οποία διάφορα γεωμετρικά μοτίβα επαναλαμβάνονται συνεχώς γεμίζοντας έτσι ορισμένα κομμάτια του έργου. Η τεχνική αυτή δεν ακολουθεί κάποιον αυστηρό κανόνα πέραν του γεγονότος ότι το έργο θα πρέπει να παρουσιάζει "καθαρές" γραμμές. Επίσης μου αρέσει να παίζω με σιλουέτες, ένα εφέ που παρουσιάζει το θέμα στο προσκήνιο σκοτεινό σε αντίθεση με το παρασκήνιο που είναι φωτεινό. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ατμόσφαιρα μυστηρίου στο έργο.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να μεταδώσεις μέσα από τα έργα σου;
Μέσα από τα έργα αυτά, θέλω να δώσω μια απλή και καθαρή εικόνα του θέματος της ταινίας. Στόχος μου είναι η απλότητα και η αμεσότητα αυτών των έργων. Θα ήθελα οι θεατές να δουν το στοιχειό της αγωνιάς, του μυστήριου και του υπερφυσικού της ταινίας. Στην συνεχεία να δουν την ταινία ώστε να έχουν μια πλήρη κατανόηση της ιστορίας



Όλα τα έργα που δημιούργησε η Shreya, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.

Η Shreya Suraj είναι μια αυτοδίδακτη εικαστικός. Γεννημένη στην πόλη Chennai, της Ινδίας, ζει και εργάζεται στην Ντόχα του Κατάρ. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας "Anybody Can Draw", μια διαδικτυακή κοινότητα τέχνης αφιερωμένη στην ζωγραφική και την εικονογράφηση. Η κοινότητα προωθεί κάθε είδους ζωγραφικά έργα καλλιτεχνών όλων των επιπέδων εμπειρίας, ενθαρρύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον οποιονδήποτε να ασχοληθεί με την τέχνη της ζωγραφικής.

Βρείτε την Shreya Suraj στο FACEBOOK.