Μαριεύη Μαστοράκη: στη στατική εικόνα η πρόκληση είναι η αφήγηση

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο η εικαστικός Μαριεύη Μαστοράκη μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή της στην δημιουργική διαδικασία του "σφυρίγματος" και τα έργα που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό. 



Αρχικά, όταν είδα το κάλεσμα για τους εικαστικούς και designers, το διάβασα από περιέργεια. Στη συνέχεια σκέφτηκα να πάρω μέρος για να «δοκιμάσω» τις δυνατότητές μου στη Γραφιστική. Στη συνέχεια είδα ένα βίντεο making of της ταινίας και η κα. Φιλιππίδου αναφέρθηκε στην κεντρική ιδέα της ταινίας που είναι ένας θρύλος της Ελλάδας. Αφού επικοινώνησα με τον σκηνοθέτη της ταινίας Θανάση Πρωτάτο, μου έστειλε υλικό σχετικά με το concept της ταινίας. Τότε διάβασα τον θρύλο και μου φάνηκε εξαιρετικά ευρηματικό που ένας αγροτικός θρύλος μεταφέρεται στο αστικό πεδίο και γίνεται αφορμή για να εξελιχθεί μια ταινία τρόμου. Ουσιαστικά, έτσι ο θρύλος συνεχίζει να είναι λειτουργικός στο σημερινό πολιτισμικό πλαίσιο. 

Τα έργα που δημιουργήθηκαν για την συγκεκριμένη έκθεση έπρεπε είτε έμμεσα είτε άμεσα να έχουν αφηγηματικό χαρακτήρα. Στην στατική εικόνα, κυρίως στην αφίσα, είναι μεγάλη πρόκληση να συνδυαστεί η εικόνα με αφήγηση. Επέλεξα να κάνω δύο αφίσες που να σχετίζονται με τον «πρωταγωνιστή – τράγο». Γενικά, προσπάθησα να υπονοείται η αφήγηση ελεύθερα από τον θεατή. Αυτό έγινε, σχεδιάζοντας εικόνες με τα πιο σημαντικά στοιχεία το σφύριγμα, τον τράγο και το πέπλο που συμβολίζει τη νύφη. Πρώτα, μελέτησα το οπτικό υλικό που μου δόθηκε και στη συνέχεια προσπάθησα να κάνω σκίτσα για να διαμορφώσω την σύνθεση της εικόνας, τα οποία σταδιακά άλλαζαν ή συνδυάζονταν μεταξύ τους. Στη συνέχεια, έγινε ο ψηφιακός σχεδιασμός. Οι συνθέσεις εξακολουθούσαν να βασίζονται στα σκίτσα αλλά άλλαξε η τεχνική. 

Ενώ ξεκίνησα με την πρόθεση να αποδώσω ρεαλιστικά τα χρώματα και τις φωτοσκιάσεις, στην ουσία να ζωγραφίσω ψηφιακά , όπως και έκανα αλλά το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιούσε. Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω το ύφος flat design, το οποίο είναι κατάλληλο για την απόδοση δισδιάστατων εικόνων. Τέλος πειραματίστηκα και με την γραμματοσειρά, δοκίμασα τη διάταξη το μέγεθος το χρώμα. Κατέληξα σε Helvetica γραμματοσειρά γιατί ταιριάζει με το απλό ύφος των εικόνων αλλά παράλληλα προσδίδει ένα δυναμισμό στην εικόνα. 



Οι επιρροές που έχω δεχτεί είναι από τα κινήματα Μinimal και Bauhaus. Το minimal το ακολουθώ στον σχεδιασμό των μορφών που είναι απλός και σαφής αλλά και σε ότι αφορά τον αρνητικό χώρο. Το Bauhaus είναι κίνημα που εμφανίστηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα αλλά ακόμα επηρεάζει το σύγχρονο Design. Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες της συνθέσεις των αφισών αυτού του ύφους καθώς και την προσέγγιση της τυπογραφίας και των χρωμάτων. 

Μια τάση που συναντάται στο σχεδιασμό αφισών σήμερα είναι η Glitchy αισθητική σε συνδυασμό με επιρροές από την ιστορία της Οπτικής Επικοινωνίας, όπως είναι τα ρεύματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας, του Bauhaus και του Φουτουρισμού. Οι αφίσες που προτιμώ έχουν τέτοιο ή παρόμοιο ύφος αλλά δεν ξέρω αν στο δικό μου ύφος φαίνονται οι συγκεκριμένες τάσεις. Πάντως στο μέλλον ελπίζω να γίνουν πιο διακριτές. Τις αφίσες τις δημιουργώ σε συγκεκριμένα ψηφιακά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά εμπεριέχουν εργαλεία που καθορίζουν την τεχνική μου, η οποία είναι η μάσκα. Δημιουργώ μάσκες των μορφών που θέλω και συχνά σχεδιάζω ξεχωριστά μοτίβα και τα συνδυάζω όπως εξυπηρετεί καλύτερα τους κανόνες της επικοινωνίας. 



Νομίζω, αν είναι να πω κάτι δεν επικοινωνείται μέσω των έργων μου, όσο από την γενικότερη ιδέα της ταινίας. Ο λαϊκός πολιτισμός του παρελθόντος και οι δεισιδαιμονίες, οι προλήψεις και οι παραδόσεις κτλ δεν είναι ανάγκη να χαθούν, μπορούν να ξαναϊδωθούν με πιο δημιουργικό τρόπο. Οι δημιουργικές βιομηχανίες όπου εντάσσονται και οι περισσότεροι κλάδοι του Design, μπορούν να αντλήσουν πολύ υλικό από το λαϊκό πολιτισμό και να ευοδωθούν οι διακλαδικές συνεργασίες μεταξύ των ανθρωπιστικών επιστημόνων και των designers. 

Η διακλαδικότητα είναι η βασική έννοια που χαρακτηρίζει και την έκθεση. Είναι πολύ ενδιαφέρον που θα συμμετέχουν τόσοι πολλοί εικαστικοί και designers από διαφορετικές χώρες και χρησιμοποιώντας διαφορετικά εκφραστικά μέσα. Όλοι έχουμε μια κοινή αφετηρία αλλά ο κάθε συμμετέχων έχει αποδώσει την ιστορία της ταινίας με πολύ διαφορετικό τρόπο και θα δημιουργηθεί ένας πολύ παραγωγικός διάλογος. 

Την έκθεση καλό είναι να την επισκεφθεί όποιος ενδιαφέρεται για τις τέχνες. Πολλές μορφές των τεχνών θα παρουσιαστούν στον ίδιο χώρο, αυτό και μόνο είναι μια πρόκληση. Επιπλέον, οποίος ενδιαφέρεται για τον ελληνικό κινηματογράφο πρέπει να επισκεφτεί την έκθεση για να ενημερωθεί για την ταινία αλλά και για τον τρόπο που μια ανεξάρτητη παραγωγή καταφέρνει δημιουργήσει ένα δίκτυο κοινού χωρίς καν να έχει προβληθεί ακόμα. Το κυριότερο είναι να στηρίζει το κοινό τις κινηματογραφικές παραγωγές που γίνονται στη χώρα μας, διότι προσφέρονται αρκετές θέσεις εργασίας και προωθείται η δημιουργικότητα.

Όλα τα έργα που δημιούργησε η Μαριεύη, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.


Η Μαριεύη Μαστοράκη γεννήθηκε το 1991 στον Πειραιά. Κατάγεται από τον Τυρό Κυνουρίας και τη Σύρο. Σπούδασε “Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης” στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει τίτλο: MA in Design από το Middlesex University of London. Συνεχίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πρόγραμμα “ΚΟΡΑΗΣ”, κατεύθυνση Λαογραφίας. Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια εκθέσεων και έχει πλαισιώσει θεωρητικά έργα-εκθέσεις. Τώρα σχεδιάζει το Project Folk Design, οπού δημιουργεί souvenir, τα οποία βασίζονται στις επιτόπιες έρευνες που πραγματοποιεί.


Βρείτε την Μαριεύη Μαστοράκη στο FACEBOOK, INSTAGRAMISSUU