Κορίνα Παπαφράγκου: τα έργα μου είναι η καταγραφή των σκέψεών μου

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!


φωτογραφία Κατερίνα Ζούγρου


Σε αυτό το άρθρο η εικαστικός Κορίνα Παπαφράγκου μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και εντυπώσεις μέσα από την συμμετοχή της στην δημιουργική διαδικασία του "σφυρίγματος" και τα έργα που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό.

Αυτό που με ιντρίγκαρε περισσότερο ήταν δύο από τους χαρακτήρες της ιστορίας: ο ανθρωπόμορφος τράγος και η γριά νύφη. Φαινομενικά μπορεί να μην έχουν κάποια σχέση, αλλά τελικά συνδέονται με κάποιον τρόπο για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της ιστορίας. 


Την οποιαδήποτε ιδέα προσπαθώ να την κάνω ταυτόχρονα και πράξη/έργο. Ουσιαστικά τα έργα μου είναι καταγραφή των όποιων σκέψεων. Θεωρώ πως δουλεύοντας έρχεται η έμπνευση. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ξεκίνησα με κάποια προσχέδια και στη συνέχεια προχώρησα σε πιο ολοκληρωμένα έργα. 

Γενικά στην εικαστική δουλειά μου χρησιμοποιώ διάφορα υλικά και συνήθως τα τελικά μου έργα είναι μικτής τεχνικής. Στα συγκεκριμένα έργα έχω χρησιμοποιήσει χρώματα λαδιού, πλαστικά χρώματα και μελάνια. 


Η ιδέα της συνεργασίας (πολλές μορφές τέχνης, πολλές κουλτούρες, συμμετοχές από όλο τον κόσμο, μια κοινή ιστορία). Η αλήθεια είναι ότι αυτή ακριβώς η ιδέα ήταν που μου κίνησε αρχικά το ενδιαφέρον και μετά ακολούθησε τον ενδιαφέρον μου για την ιστορία. Πρόκειται για κάτι που δεν είχα ξανακάνει μέχρι τώρα και ήθελα πολύ να συμμετέχω σε ένα τέτοιο πρότζεκτ, καθώς το θεώρησα πολύ πρωτότυπο. Ανυπομονώ και για το αποτέλεσμα. 

Νομίζω πως θα άξιζε τον κόπο να επισκεφτεί κάποιος την έκθεση για να ζήσει από κοντά τη μοναδική εμπειρία του "παντρέματος" και της αρμονικής συνύπαρξης διαφόρων μορφών της τέχνης.

Όλα τα έργα που δημιούργησε η Κορίνα, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης


φωτογραφία Κατερίνα Ζούγρου


Η Κορίνα Παπαφράγκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με καθηγητές τους Μάκη Θεοφυλακτόπουλο και Γιώργο Γκολφίνο, και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) με καθηγητή τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη. Αποφοίτησε με άριστα το 2003. Σπούδασε επίσης Χαρακτική στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τους Μιχάλη Αρφαρά και Γιάννη Γουρζή. Αποφοίτησε με άριστα το 2014. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε επίσης μαθήματα φωτογραφίας (ΑΠΘ), σκηνογραφίας, μεταξοτυπίας και λιθογραφίας (ΑΣΚΤ). Μέχρι σήμερα έχει κάνει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Έχει επίσης πάρει μέρος σε δύο διεθνή καλλιτεχνικά συμπόσια στη Σλοβακία. Από το 2007 σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα από πολυμερή πηλό (wearable art). Από το 2005 διδάσκει εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ειδική Αγωγή.


Βρείτε την Κορίνα Παπαφράγκου WEBSITE, WEBSITE2