Unaiza Ismail: δημιουργώντας ιστορίες που εξιτάρουν το μυαλό

Είναι εντυπωσιακό πως μια ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τέτοια διαφορετικότητα! Δημιουργοί από τον χώρο των οπτικών τεχνών τίμησαν με την συμμετοχή τους το ΣΦΥΡΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια που στόχο έχει την παρουσίαση μιας transmedia εμπειρίας στο κοινό, ασυνήθιστη για την Ελληνική εικονοπλαστική σκηνή. Και αυτό διότι δεν βλέπουμε ένα οπτικό έργο σαν μια εμπειρία που "σβήνει" μετά την θέασή του, αλλά σαν ένα γεγονός, μια πράξη που μπορεί να δώσει το έναυσμα για καλλιτεχνικό διάλογο και ουσιαστική κουβέντα. Έτσι νιώθουμε πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι τέχνες τις εικόνας!

Σε αυτό το άρθρο γνωρίζουμε την ταλαντούχο εικαστικό, Ουνάϊζα Ισμαήλ, από το Πακιστάν.


Γιατί αποφάσισες να πάρεις μέρος στο ΣΦΥΡΙΓΜΑ? 
Με ιντρίγκαρε ο πρωτότυπος χαρακτήρας του εγχειρήματος. Αυτή η διεθνής συλλογή εικόνων και ιδεών γύρω από ένα κοινό θέμα μου κίνησε το ενδιαφέρον. Όλοι μας προερχόμαστε από διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια και κουλτούρες. Κουβαλούμε ένα σωρό ταμπού και προκαταλήψεις. Βλέποντας πως αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε έργα τέχνης είναι απλά πολύ ενδιαφέρον.

Πως δούλεψες πάνω στο θέμα?
Δεν δουλεύω ποτέ χρησιμοποιώντας ένα μόνο μέσο. Δεν είναι ποτέ στις προτεραιότητες μου. Πολλές φορές μου αρέσει να δουλεύω με την τεχνική stop motion (κίνηση καρέ-καρέ). Αυτή ήταν και η επιλογή μου για το ΣΦΥΡΙΓΜΑ. Δούλεψα πάνω σε μεμονωμένες εικόνες, οι οποίες μπορούσαν να ταιριάξουν με την ιστορία και την ιδέα της δεισιδαιμονίας, με τον καλύτερο τρόπο. Προσπάθησα να δημιουργήσω μυστήριο, να προκαλέσω την περιέργεια του θεατή, να τον αναγκάσω να αναρωτηθεί και να ψάξει το θέμα της ιστορίας. Θα έλεγα πως τα βίντεο αυτά έχουν σουρεαλιστικό χαρακτήρα και είναι επηρεασμένα από τις ταινίες φιλμ νουάρ του '20.



Καλλιτεχνικά μοτίβα, επιρροές?
Πάντα με ενδιέφερε το στοιχειό της αντίδρασης των ανθρώπων απέναντι στις κοινωνικές δομές και αξίες. Δουλεύοντας πάνω σε μια γραμμική εικονογραφία η πρόκληση είναι μεγάλη. Είτε πρόκειται για ένα installation, είτε για ένα βίντεο stop-motion, είτε για ζωγραφικά έργα, πάντα προσπαθώ να αναπτύσσω με κατανοητό τρόπο, ένα είδος πολιτιστικής κριτικής πάνω σε κοινωνικά θέματα

Πιστεύεις στις δεισιδαιμονίες?
Όχι, δεν πιστεύω καθόλου. Για μένα οι δεισιδαιμονίες είναι απλά ιστορίες που εξιτάρουν το μυαλό. Είναι δημιουργήματα των ανθρώπων και σκοπό έχουν να σατιρίσουν ή να τονώσουν την μονότονη καθημερινή ζωή μας! Τι θα ήθελες να δει ο κόσμος στα έργα σου? Θα ήθελα να δουν απλά την ιστορία. Την αφήγηση. Θα ήθελα επίσης να αναρωτηθούν, να ψάξουν για τα κρυφά μηνύματα.


Τι θα ήθελες να δει ο κόσμος στα έργα σου?
Θα ήθελα να δουν απλά την ιστορία. Την αφήγηση. Θα ήθελα επίσης να αναρωτηθούν, να ψάξουν για τα κρυφά μηνύματα.

Γιατί να έρθει κάποιος να δει το WHISTLE project?
Συνεργατικά έργα σαν και αυτό σχεδόν πάντα δημιουργούν μεικτά συναισθήματα στο κοινό. Αυτό είναι πάντα κάτι το φανταστικό, κάτι το όποιο βγάζει κάτι νέο μέσα από τον καθένα μας. Όλοι όσοι έρθουν να παρακολουθήσουν αυτό το εγχείρημα θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν κομμάτι αυτής την κοινότητας της διαφορετικότητας και να δουν από πρώτο χέρι τι έχουμε δημιουργήσει. Επιπλέον, όποιος καλλιτέχνης ενδιαφέρεται για το σινεμά, το είδος του θρίλερ/φανταστικού/νουάρ, αλλά και της αφήγησης μέσω εικόνων γενικότερα, θα πρέπει να έρθει στην παρουσίαση.

Όλα τα έργα που δημιούργησε η Unaiza, για το WHISTLE project, θα είναι διαθέσιμα στο κοινό κατά την διάρκεια της transmedia έκθεσης.



Η Ουνάϊζα Ισμαήλ είναι μια εικαστικός από την πόλη Lahore, του Πακιστάν. Ζει και εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Ουνάϊζα έχει Μάστερ στις Οπτικές Τέχνες και είναι απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών (με έπαινο) από το Πανεπιστήμιο του Sharjah (HAE). Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις τέχνης, μεταξύ των όποιων οι εκθέσεις Art Dubai, Sikkah και Sharjah Biennale. 

Βρείτε την Unaiza Ismail στο INSTAGRAM, FACEBOOK